Dådyrkølle

Så var det vores tur til at lave mad. Egentlig skulle det havde været helt nede på jorden. Forretten var på plads – mini pizze, da Tina elsker vores hjemmelavede pizze og desserten havde Helles bestemt sig for en nytænkning af “bondepige med slør”.

Men vi kunne ikke blive enige om en hovedret, så vi tog afsted til Torpegård Slagterbutik i Skævinge. Der lå så lige en dådyrkølle og råbte; Køb mig ! Ja, hvorfor ikke, jeg har aldrig lavet dådyrkølle. 3,3 kg var godt nok i overkanten, men tænkte at jeg nok kunne finde en måde at bruge resterne på.

Flæskesvær med hindbærstøv (Pig rinds with raspberries dust)

Flæskesvær med hindbærstøv (Pig rinds with raspberries dust)

Vi skulle så også finde på noget sjovt. På griseriet.dk havde vi set flæskesvær med hindbærstøv. Det smager rigtig godt 🙂

Grønkål chips

Grønkål chips

Så skulle jeg finde på noget sundt. På en amerikansk madblog havde jeg set grønkål chips ! Dem laver jeg – det var ikke lige så nemt at finde frisk grønkål, men det lykkedes til sidst.

Hvis du lavet det af hjemmedyrket grønkål eller grønkål der skal vaskes, skal du starte i rigtig god tid, for de skal være HELT tørre !

Den grove stængel klippes fra og bladet deles i ikke alt for små stykker, da de skrumper i ovnen. Tag en stor skål og hæld lidt godt olivenolie i. Så tager du den første håndfuld grønkål og masserer olien ind i bladene. Tilsæt derefter yder ligere en håndfuld og blev ved indtil alle bladene har fået et tyndt lag olie på. Spred dem ud på en bageplade. De må ikke røre ved hinanden. Bag dem i ovnen ved 180 C i 10-15 minutter til de er sprøde.

Hele huset lugter af prut, men de smager rigtig godt og det er jo ikke lige noget man kan gå ned og købe i en forretning 🙂

Grønkål chips

Grønkål chips

Da jeg så var i gang, kunne jeg lige så godt lige lave en pose saltede paranødder.

350/400 gr. hældes i en skål. Hæld koldt vand, så det dækker. Tilsæt 6-7 spsk bordsalt (fint salt) Rør rundt og lade det trække i 10 min. Si vandet fra og hæld resten på en bageplade og bag dem i ved 180 C i 10-15 minutter. Jeg kan personligt godt lide når paranødderne har taget lidt farve !

Forretten blev så to forskellige små pizza. En med kartoffel, ost og bacon og en med tomatsovs, tre slags ost, kogt skinke og parma skinke og Rucola på toppen

pizza2

Dådyrkøllen. Her fandt jeg en opskrift i Politiken.dk; Helstegt dådyrkølle med røget vildtsmør, kartofler, enebær og muscatnød. Som grønt fik vi grillet hjertesalat.

Opskriften er af Rasmus Grønbech og lyder som følger:

Ingredienser

6-8 personer

1 dådyrkølle, ca. 3 kg

50 g blødt smør

5 kviste rosmarin

10 knuste enebær

salt og friskkværnet peber

12-20 rosevalkartofler

olivenolie til stegning

salt og friskkværnet peber

2 hele hvidløg

250 g blødt smør

1 friskrevet muskatnød

8 knuste enebær

revet skal og saft af 1 økologisk citron

1 tsk. røget salt

friskkværnet peber

Sådan gør du:

1. Forvarm ovnen til 200 grader. Puds forsigtigt dyrekøllen: Skær den tynde hinde af, der er hele vejen rundt om køllen. Gnid køllen ind i smør, og krydr godt med finthakket rosmarin og krydderier. Læg køllen på en stegerist med en drypbakke under, og brun den i to minutter i den varme ovn. Skru ovnen ned på 120 grader, og lad køllen stege videre i 1-1,5 timer, indtil kernetemperaturen er 50 grader. Tag stegen ud, og lad den hvile i 30 minutter før udskæring.

2. Rosevalkartofler: Skru ovntemperaturen op til 160 grader. Vask kartoflerne grundigt, og skær med en skarp kniv en masse små snit halvt igennem hele kartoflen – som ved hasselbackkartofler. Gnid herefter kartoflerne ind i olivenolie, salt og peber. Del hvidløgene i fed, og pil feddene. Kom kartofler og hvidløg i et smurt ildfast fad. Sæt fadet i ovnen i ca. 30-40 minutter ved 160 grader, indtil kartoflerne er møre og gyldne.

3. Røget vildtsmør: Rør det bløde smør med fintrevet muskatnød, knuste enebær, revet citronskal, citronsaft, røget salt og friskkværnet peber. Rul smørret ind i folie og læg det på køl. Skær det afkølede smør i passende stykker.

4. Servering: Sæt spækbrættet på bordet, og skær kødet i tynde skiver. Server kartoflerne og kryddersmørret til ved siden af.

Tip

Roseval er en lang, oval kartoffel med rødlig skræl og et mørkegult indre. Fast tekstur, behøver ikke at blive skrællet.

Helstegt dådyrkølle med røget vildtsmør, kartofler, enebær og muskatnød

Helstegt dådyrkølle med røget vildtsmør, kartofler, enebær og muskatnød

Meget lækkert kød. Ingen fedt. Fantastisk sovs.

Men igen havde vi lavet alt for meget mad !

Efter at havde sundet os kom vi til desserten. En Æbletrifli a la bondepige med slør.

Æbletrifli a la Bondepige med slør

Æbletrifli a la Bondepige med slør. Har lige skubbet lidt rundt med min dessert, så du kan se, hvordan lagene er !

Du skal bruge 100 g dejlig æblepuré eller æblemos per person. Smag den til med lidt reven økologisk citronskal.

Blend vanillestænger med sukker. Piske cremefraiche 38% stift. Smag til med vanillesukkeret og blend eller rør rundt til sukkeret er helt opløst. Pisk samme mængde flødeskum luftigt som du havde cremefraiche. Vend forsigtigt flødeskum i cremefraichen. Fordel i portionsskåle ovenpå æblemosen og drys sukkerristede rugbrødscroutoner udover.

Det er altså bare en super lækker dessert  – Ja, og så kunne vi heller ikke rokke med ørene !

Vi fik en meget spændende Italiensk mousserende dessert rødvin til desserten som vi havde købt hos Piemontevine.dk

Rød muserende dessert rødvin

Rød mousserende dessert rødvin

Her til formiddag gik jeg så i gang med at tilberede resterne. Jeg tænkte, at jeg kunne lave en vildt ragout !

ragout 2

Kødet var stadig lækkert rosa.

Vildtragout

Vildtragout

Tilsatte de resterende kartofler, en bakke champignon og nogle gulerødder. Den resterende sovs blev spædet om med rødvin, fløde, røget vildtsmør og nu står det på tredie time og simrer i ovnen i en bradepande med låg på ! Det bliver spændende at se, hvor lang tid det egentlig skal have i ovnen, førend at det er rigtig mørt !

 

Dette indlæg blev udgivet i mad, opskrifter. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar