Bløddej
Opskriften har jeg fra Fredstone
450g bløddej
Opskrift på Bløddej
- 2 ½ dl. Vand eller mælk (evt. halv af hver)
- 1 æg
- 50 g. gær
- 45 g. sukker
- 5 g. salt
- 100 g. smør eller margarine (stuetemperatur)
- 600 g. hvedemel
Overnævnt opskrift giver ca. 1080 g. dej.
Fremgangsmåde.:
Uanset hvad vi laver i køkkenet eller ved grillen er det altid en god ide, at alle ingredienser er vejet af inden vi begynder at ælte dejen.
- Kom mælk/vand, æg og gær i en køkkenskål eller en køkkenmaskine og opløs gæren.
- Tilsæt sukker, salt og smør/margarine.
- Tilsæt melet, hold dog lidt tilbage, til at justerer konsistensen med.
- Æltes dejen i en køkkenskål, tages dejen op når den er sammenhængende og æltes videre på køkkenbordet.
Æltes dejen i hånden er det en god ide, at krydsælte med begge hænder (skiftevis med højre og
venstre hånd) – tryk med højre hånds håndrod ned i dejen samtidig med, at dejen presses væk fra
kroppen, dejen vil under denne fremgangsmåde rulle – således, at der kommer spænd i dejen.
Samme fremgangsmåde bruges med venstre hånd.
Når dejen føles spændstig, glat og ens i struktur er dejen æltet tilstrækkelig. Drys lidt mel i køkkenskålen og lad dejen hæve i skålen, tildækket med et stykke plastik.
Da der er ret go’ gang i bløddejen pga. gær og sukkermængden er 15 min. tilstrækkelig i hviletid.
Jeg lod dejen hvile i 30 min. Formede burgerboller og satte dem på en plade, hvor de fik lov at hvile i yderligere 15 minutter inden de blev bagt på grillen ved 200 C i 15 minutter !
Dejen kan nu forarbejdes til det man ønsker at lave.
- Burgerboller 90 g. pr. stk.
- Krydderboller 85 g. pr. stk.
- Alm. Boller 65 g. pr. stk.
- Pølsebrød 60 g. pr. stk.
- Pølsehorn
- Dej til en klippet bløddejsstang 150 g. pr. stk.
Det hakkede oksekød købte vi i Torpegård slagterbutik. Krydrede farsen med BBQ krydderi, salt, peber og North Caroliner Vinage Sauce.
Fastfood restauranter ‘go home’ ! Mine tre burgere (kunne godt havde nøjes med to) har vel kostet alt i alt med tilbehør max 60 kroner. Der er yderligere fem burgerboller tilbage ! Jeg havde betalt det dobbelte på en fastfood restaurant og så havde det ikke tilnærmelsesvis smagt så godt som dem jeg lavede ! Tidsmæssigt har jeg vel brugt det samme som hvis jeg var kørt efter burgere ! Tænk over det næste gang du får lyst til burgere.