Kyndelmisse

Den 2. februar er en helt speciel dag !

Det er kyndelmisse i dag – en markering af, at halvdelen af vinteren nu er gået og lysere tider er på vej.

I gamle dage blev kyndelmisse fejret med indtagelse af rigelige mængder øl og brændevin, flæsk, suppe og pandekager.

Her er så opskriften på gammmeldags pandetager og æbleflæsk (Kilde: Nationalmuseet)

Opskrift på Kjørmes-pandekager og æbleflæsk:

  • Rør 20 g gær ud i 6 dl lunken mælk.
  • Kom 500 g bygmel, 2 piskede æg, 1 spsk. puddersukker og ½ tsk. stødt kanel i dejen.
  • Røres godt og stilles til hævning et lunt sted i 2 timer.
  • Bag pandekagerne på en varm pande i svinefedt. De skal være sprøde.
  • Server med sirup til – eller med æbleflæsk.

Til fynsk æbleflæsk:

  • Pil 3 løg og skær dem i kvarte.
  • Skær ca. 400 g saltet, røget flæsk i mindre stykker, og rist dem på panden sammen med løgene.
  • Skær 6 æbler i mindre stykker, og lad dem simre under låg sammen med flæsk og løg, til de er møre.
  • Kom timian og lidt sukker i retten.
Dette indlæg blev udgivet i opskrifter. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar